Урожайність і якість пшениці м’якої ярої миронівської селекції залежно від гідротермічних умов року

Автор(и)

  • N. V. Vasylenko Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН
  • I. V. Pravdziva Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН
  • R. M. Blyzniuk Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН
  • S. O. Khomenko Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201909-13

Ключові слова:

пшениця м’яка яра, гідротермічні умови року, генотип, урожайність, фізичні показники якості зерна і борошна

Анотація

Мета. Дослідити відмінності нових сортів пшениці м’якої ярої миронівської селекції за врожайністю, фізичними властивостями зерна і борошна залежно від гідротермічних умов вирощування та визначити, які з них більшою мірою генотипово зумовлені. Методи. Дослідження проводили у 2015–2017 рр. на полях селекційної сівозміни Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН (МІП) та в лабораторії якості зерна МІП. Попередник – соя на зерно. Урожайність, фізичні показники якості зерна (масу 1000 зерен, натурну масу, склоподібність) та борошна (седиментацію, вміст білка, вміст клейковини та її якість і «силу») визначали за стандартними методиками. Для аналізу використовували зерно і борошно сортів пшениці м’якої ярої Сімкода миронівська, Панянка, МІП Злата, Божена, Оксамит миронівський, Дубравка, МІП Світлана. Сорт-стандарт – Елегія миронівська. Результати. Встановлено безперечний вплив на врожайність та фізичні показники якості пшениці м’якої ярої гідротермічних умов та менший, але все ж суттєвий – генотипу сорту. Найвищу генотипову зумовленість мали два показники: індекс деформації клейковини (38 %) та «сила» борошна (40 %). За врожайністю виділялися сорти Оксамит миронівський, Сімкода миронівська, Дубравка і Божена (перевищення над стандартом 0,24–0,52 т/га). Більшість сортів за показниками натури зерна і склоподібності відповідали І класу, за індексом деформації клейковини – І групі якості. Високі значення показника седиментації і «сили» борошна мали сорти Сімкода миронівська, Оксамит миронівський і МІП Злата. За різного впливу гідротермічних умов дослідженнями встановлено середньої сили зв’язок урожайності з масою 1000 зерен (r = 0,50) і натурою зерна (r = 0,43–0,51), зворотний – із умістом білка і клейковини (від r = -0,36 до r = -0,58). Найбільш стабільні усереднені кореляційні зв’язки відмічали між натурою зерна і «силою» борошна (r = 0,51); між умістом білка і клейковини ( r = 0,71), між умістом білка і «силою» борошна (r = 0,67) та між умістом клейковини і показником ІДК (r = 0,58) та «силою» борошна (r = 0,47). Висновки. Встановлено визначальний вплив гідротермічних умов року на врожайність, а також суттєві генотипові відмінності за показниками якості зерна та борошна пшениці м’якої ярої в умовах правобережного Лісостепу України. Виокремлено сорти Сімкода миронівська, Оксамит миронівський і Божена, які мали стабільно найвищий рівень урожайності за роками. Визначено, що всі досліджувані сорти пшениці м’якої ярої за склоподібністю зерна відповідали І класу. Сорти Сімкода миронівська, МІП Злата, Оксамит миронівський за показниками седиментації, ІДК та «силою» борошна належать до сильних пшениць. Виділено два найбільш генотипово зумовлені показники якості: індекс деформації клейковини та «сила» борошна. Виявлено стабільні кореляційні зв’язки між натурною масою зерна і «силою» борошна; між умістом білка і вмістом клейковини, а також «силою» борошна; між умістом клейковини і показником ІДК, а також «силою» борошна.

Посилання

Lytvynenko, M. A. (2010). Realization of genetic potential. Problems of productivity and grain quality in modern winter wheat varieties. Seed Growing, 6, 1–6. [in Ukrainian]

Marenych, M. M., & Mishchenko, O. V. (2009). The role of meteorological factors in the formation of winter wheat yields in production crops of Poltava region. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 4, 54–58. [in Ukrainian]

Hlushchenko, L. D., Kohan, A. V., Olepir, R. V., Len, O. I., & Samoilenko, O. A. (2016). Winter wheat productivity depending on anthropogenic and natural factors. Bulletin of the Center for Science Provision of Agribusiness in the Kharkiv Region, 21, 32–37. [in Ukrainian]

Saiko, V. F., Svydyniuk, I. M., & Kononiuk, L. M. (2009). Technology of cultivation of high- quality winter wheat grain in the Forest-Steppe and Polissia of Ukraine. In Ukrainian Farmer’s Manual (pp. 45–48). Kyiv: Welcome. [in Ukrainian]

Adamenko, T. I. (2009). Features of weather conditions during spring-summer vegetation of crops in the Ukraine. Agronom magazine, 3, 12–15. [in Ukrainian]

Zhemela, H. P., Sydorenko, A. V., & Kulyk, M. I. (2007). The role of weather factors in improving the quality of winter wheat grain. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 2, 16–22. [in Ukrainian]

Filippova, E. A., Maltseva, L. T., Bannikova, N. Yu., & Yefimova, A. G. (2011). Influence of natural factors on cropping season, productivity and quality of winter bread wheat varieties. Agrarian Bulletin of the Urals, 4, 6–9. [in Russian]

Grib, S. I. (2008). Productivity and grain quality of new Belarusian spring wheat varieties. In Production of Plant Products: Reserves of Cost Reduction and Quality Improvement: Proc. Int. Applied Research Conf. (pp. 93–96). July 10–11, 2008, Zhodino, Minsk, Belarus. [in Russian]

Rybalka, O. I. (2011). Technological specialization of wheat varieties according to the quality of the final product. In Wheat Quality and Its Improvement (pp. 381–447). Kyiv: Lohos. [in Ukrainian]

Pravdziva, I. V., Vasylenko, N. V., & Khomenko, S. O. (2017). Variability of seed quality indices in soft spring wheat depending on weather conditions. Plant Varieties Studying and Protection, 13(3), 323–330. [in Ukrainian]. doi: 10.21498/2518-1017.13.3.2017.110717

Kramarov, S. M., Zhemela, H. P., & Shakalii, S. M. (2014). Influence of mineral fertilizers on the quality of the grain of winter bread wheat. Bulletin Institute of agriculture of steppe zone NAAS Ukraine, 6, 61–67. [in Ukrainian]

Vasylenko, N. V., Pravdziva, I. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 1. Physical characteristics of grain quality. Myronivka Bulletin, 2, 214–225. [in Ukrainian]. doi: 10.21498/2518-7910.0.2016.119569

Pravdziva, I. V., Vasylenko, N. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 2. Characteristics of flour quality. Myronivka Bulletin, 3, 191–202. [in Ukrainian]. doi: 10.21498/2518-7910.0.2016.119569

Demydov, O. A.,Vasylenko, N. V., Pravdziva, I. V., & Koliuchyi, V. T. (2017). Grain quality indicators of new winter bread wheat varieties of Myronivka breeding. AgroONE, 8. Retrieved from https://www.agroone.info/agronews/pokazniki-jakosti-zerna-novih-sortiv-pshenici-mjakoi-ozimoi-mironivskoi-selekcii/ [in Ukrainian]

Viniukov, O. O., Bondareva, O. B., & Konovalenko, L. I. (2015). Methods of Estimating Influence of Agrotechnology Elements on Quality of Crop Production. Krasnoarmiisk. [in Ukrainian]

Tkachyk, S. O. (Ed.). (2015). Methodology of State Scientific and Technical Examination of Plant Varieties. Methods of Determining the Quality Indices of Crop Production. (4th ed., rev.). Vinnytsia: Nilan-LTD. [in Ukrainian]

Little, T. M., & Hills, F. J. (1981). Agricultural Experimentation: Design and Analysis. (B. D. Kiryushin, Trans.). Moscow: Kolos. [in Russian]

Krasotskaya, O. S. (2006). Influence of cultivation technologies on yield and grain quality of different spring wheat varieties. Agriculture and Breeding in Belarus, 42, 287–293. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-15

Номер

Розділ

Агроекологія, рослинництво