Теплостійкість насіння пшениці озимої залежно від попередників

Автор(и)

  • A. A. Siroshtan Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН
  • V. P. Kavunets Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН
  • L. I. Ilchenko Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201909-10

Ключові слова:

пшениця озима, активність кільчення, енергія проростання, лабораторна схожість, посівні якості, теплостійкість

Анотація

Мета. Визначити залежність теплостійкості насіння пшениці озимої від сортових особливостей та впливу антропогенних чинників у різні за гідротермічними умовами роки. Методи. Дослідження проводили впродовж 2016–2018 рр. на нових сортах пшениці озимої МІП Валенсія, МІП Вишиванка, МІП Княжна, Миронівська слава, Трудівниця миронівська. Сорти висівали 25 вересня по двох попередниках: сидеральний пар (гірчиця біла) і соя. Агротехніка в досліді – загальноприйнята для зони вирощування. Показник теплостійкості насіння визначали методом термотестування згідно з методикою В. Г. Шахбазова (1981), посівні якості – за загальноприйнятою методикою ДСТУ 4138–2002. Результати. Термотестування показало, що у насіння сортів пшениці озимої, вирощеного по попереднику сидеральний пар, після 5-хвилинного прогрівання підвищувалась активність кільчення (на 1,2–5,6 %), а енергія проростання і лабораторна схожість, навпаки, знижувались (на 7,6–8,8 % та 7,8–8,4 % відповідно). За прогрівання насіння впродовж 10 хв значно знижувались показники активності кільчення (на 36,4–44,0 %), енергії проростання (на 40,4–52,6 %) і лабораторної схожості (на 35,4–38,2 %). У насіння, вирощеного після попередника соя, характер змін був аналогічним. Результати термотестування в середньому за три роки показали, що найменше зниження лабораторної схожості порівняно до контролю по обох попередниках за прогрівання впродовж 5 і 10 хв виявлено у сорту МІП Вишиванка (відповідно 90 % і 72 % по сидеральному пару та 88 % і 67 % по сої), а найбільше зниження – у сорту Миронівська слава (відповідно 86 % і 48 % та 84 % і 45 %). Висновки. Одержані результати підтверджують літературні дані про те, що теплостійкість насіння пшениці озимої залежить від сортових особливостей та абіотичних факторів. Термотестування показало незначний вплив попередників на лабораторну схожість. Показник теплостійкості насіння пропонується використовувати в селекційній практиці як нову сортовідмінну ознаку при створенні сортів пшениці озимої.

Посилання

Zhuk, O. I., Grigoryuk, I. P., Varavkin, V. O., Bulah, A. A., Dyadyusha L. M., & Dulnev, P. G. (2001). The growth reaction of winter wheat seedlings to temperature stress and treatment by substance “Dimeks”. Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants, 33(6), 485–489. [in Ukrainian]

Varavkin, V. O. (2011). Growth of seedlings of winter wheat after operation temperature stress and potassium humate. Scientific reports of NULES of Ukraine, 2. Retrieved from: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_2/11vvo.pdf [in Ukrainian]

Varavkin, V. O. (2011). Dependence of growth response of plantlets of winter wheat on temperature stress and preparation Etamon. News of Agrarian Sciences, 11, 30–32. [in Ukrainian]

Zhuk, O. I., Grigoryuk, I. P., Varavkin, V. O., Bulah, A. A., Dyadyusha L. M., & Dulnev, P. G. (2002). The effect of substance “Gart” on growth of the winter wheat seedlings after temperature stress. Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants, 34(1), 58–62. [in Ukrainian]

Mamenko, T. P., Yaroshenko, O. A., & Yakymchuk, R. A. (2009). Water status and yield of winter wheat under the drought and salicylic acid actions. Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants, 41(5), 447–453. [in Ukrainian]

Baker, J., Stelle, C., & Dure, L. (1988). Sequence and characterization of 6 Lea proteins and their genes from cotton. Plant Mol. Biol., 11(3), 277–291. doi: 10.1007/bf00027385

Bostock, R. M., & Quatrano, R. S. (1992). Regulation of Em gene expression in rice: interaction between osmotic stress and abscisic acid. Plant Physiol., 98(4), 1356–1363. doi: 10.1104/pp.98.4.1356

Bray, A. E. (1993). Molecular responses to water deficit. Plant Physiol., 103(4), 1035–1040. doi: 10.1104/pp.103.4.1035

Poptsov, A. V. (1961). Significance of temperature factor in seed germination. Journal of General Biology, 22(6), 425–435. [in Russian]

Alekhina, N. D., Balnokin, Yu. V., Gavrilenko, V. F., Zhigalova T. V., Meychik N. R., Nosov, A. M., Polesskaya, O. G., Kharitonashvili, E. V., & Chub, V. V. (2005). Plant Physiology. I. P. Ermakov (Еd.). Moscow: Publishing Centre “Academia”. [in Russian]

Leshchenko, O. Yu. (2014). Role of glutathione-dependent system in the adaptation of varieties of plants Lolium perenne L. of Ukrainian breeding. Scientific Bulletin of NULES of Ukraine. Series: Biology, Biotechnology, Ecology, 204, 30–36. [in Ukrainian]

Kolesnichenko, O. V., Hryhoriuk, I. P., & Hrysіuk, S. M. (2012). Biological and Ecological Systems of Resistance and Adaptation of Castanea sativa Mill. Plants. Kyiv: PC “Komprint”. [in Ukrainian]

Zelenchuk, T. K., & Helemei, S. O. (1983). Ecological and Biological Properties of Meadow Plant Seeds. Lviv: Vyshcha shkola. [in Ukrainian]

Wahid, A., & Close, T. J. (2007). Expression of dehydrins under heat stress and their relationship with water relations of sugarcane leaves. Biol. Plant., 51(1), 104–109. doi: 10.1007/s10535-007-0021-0

Shakhbazov, V. G., Shestopalova, N. G., & Popel, A. G. (1963). Temperature tolerance of seedlings of some plants due to the phenomenon of heterosis and polyploidy. Biological Faculty Proceedings on Genetics and Zoology, 36. 29–33. [in Russian]

Shakhbazov, V. G. (1975). Prediction of the effect of heterosis of crop using method of thermal testing. In N. V. Turbin (Ed.). Heterosis of Agricultural Plants, Its Physiological and Biochemical and Biophysical Basis (pp. 224–229). Moscow: Kolos. [in Russian]

Shakhbazov, V. G. (1981). Technique for determining heat resistance. In Comprehensive Technique for Early Diagnosis of Drought and Heat Resistance in Spring Bread Wheat. Novosibirsk: N.p. [in Russian]

Pak, P. V., & Luchina, N. N. (1972). Seed heat treatment as a selection method. Plant Breeding and Seed Production, 1, 42–44. [in Russian]

Popov, V. F. (1985). Estimation of sowing qualities, biological and yielding properties of winter wheat seeds by heat resistance index. (Extended Abstract of Cand. Agric. Sci. Diss.). Ukrainian Research Institute of Plant Production, Breeding, and Genetics nd. a. V. Ya. Yuryev of South Branch of VASKhNIL, Kharkov, USSR. [in Russian]

Dindoroho, V. H. (2008). Diagnosis of vitality, prediction of yield and improvement of cereals seeds by hydrothermal method. Current Status and Prospects of Seed Production in Ukraine: Scientific Works of the Southern Branch “Crimean Agrotechnological University” of the National Agrarian University. Agricultural Sciences, 107, 200–203. [in Ukrainian]

Siroshtan, A. A., & Kavunets, V. P. (2016). Expediency of using heat tolerance index of bread winter wheat seeds. Myronivka Bulletin, 2, 171–176. [in Ukrainian]

Siroshtan, A. A., Kavunets, V. P., & Suddenko, V. Yu. (2018). Using heat tolerance index of bread winter wheat seeds for evaluation of yielding properties. Journal of Lviv National Agrarian University. Agronomy, 22(1), 239–245. [in Ukrainian]

Braun, A. D., Nesvetaeva, N. M., & Fizhenko, N. V. (1964). On the relation between cell and tissue resistance to damage and the ability of proteins to denature. In A. S. Troshin (Ed.). The Cell and Environmental Temperature (pp. 228–232). Moscow; Leningrad: Nauka. [in Russian]

Kyrylenko, V. V., Humeniuk, O. V., Derhachov, O. L. Basanets, H. S., Marynka, S. M., Kharchenko, A. V., & Mushyk, B. V. (2012). Results of complex diagnosis of drought and heat tolerance of winter bread wheat. Scientific and Technical Bulletin of the V. M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS, 11–12, 156–173. [in Ukrainian]

Seeds of agricultural plants. Methods for seed testing: State standard 4138-2002. (2003). Кyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-15

Номер

Розділ

Селекція і насінництво