Новий сорт пшениці м’якої озимої Трудівниця миронівська
DOI:
https://doi.org/10.31073/mvis201807-02Ключові слова:
пшениця м’яка озима, сорт, походження, потенціал продуктивності, адаптивні властивості, толерантністьАнотація
Мета. Висвітлити генетичне походження та надати характеристику за господарськи цінними ознаками нового сорту пшениці м’якої озимої Трудівниця миронівська, а також виявити його реакцію на окремі елементи технології вирощування. Методика. Дослідження нової лінії в різних ланках селекційного процесу проводили впродовж 2003–2017 рр. на полях селекційної сівозміни Миронівського інституту пшениці (МІП). Зокрема, у 2013–2015 рр. сорт Трудівниця миронівська вивчали в конкурсному випробуванні, у 2014–2017 рр. – в лабораторії агротехнологій МІП з метою визначення реакції на попередники (сидеральний пар, озимий ріпак, горох, кукурудза на силос) та строки сівби (8.09, 17.09, 25.09, 4.10). Упродовж 2016, 2017 рр. у закладах Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) сорт проходив Державну кваліфікаційну експертизу для оцінки придатності до поширення на території України. Результати. Сорт Трудівниця миронівська створений методом складної багатоступінчастої гібридизації від схрещування (2003 р.) високоякісної лінії Еритроспермум 53686 з високозимостійким сортом Крижинка. Генетична основа нового сорту базується на багаторазовому використанні в гібридних комбінаціях таких видатних сортів пшениці озимої, як Миронівська 808, Українка 0246, Безостая 1 та Миронівська 264. У сорті Трудівниця миронівська присутня пшенично-житня транслокація (ПЖТ) IBL/IRS. Ботанічний різновид лютесценс. Дослідженнями МІП та УІЕСР встановлено, що Трудівниця миронівська є високоморозостійким, стійким до вилягання, посухи, обсипання зерна, толерантним до збудників хвороб сортом з високою потенційною продуктивністю (10,4 т/га). За якістю зерна – цінна пшениця. Кращі попередники – сидеральний пар і горох. Реакція на строки сівби нейтральна. Висновки. Високу потенційну продуктивність та адаптивність Трудівниця миронівська генетично успадкувала від своїх знаменитих предків (Миронівська 808, Українка 0246, Безостая 1), що обумовило її збалансованість за комплексом господарськи цінних ознак. Присутність ПЖТ 1BL/1RS підвищує адаптивність сорту в період формування врожаю не тільки за різних строків сівби, але й у різних екологічних зонах (Степ, Лісостеп, Полісся), в яких він рекомендований до вирощування.Посилання
Orliuk, A. P., & Honcharova, K. V. (2002). Adaptive and Produсtive Wheat Potential. Kherson: Atlant. [in Ukrainian]
Lytvynenko, M. A. (2015). The role of variety as a factor in production of bread winter wheat. Seed Production, 5–6, 10–13. [in Ukrainian]
Methods of State strain testing plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine: general part. (2003). Plant Variety Rights Protection: Official Bulletin, 1(3). [in Ukrainian]
Examination methodology and state testing of cereals, grains and legumes varieties. (2003). Plant Variety Rights Protection, Official Bulletin, 2(3). [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2018. (2018). Kyiv: N.p. [in Ukrainian]
Bulavka, N. V. (2011). Peculiarities of vernalization requirement and photoperiodic sensitivity of Myronivka varieties of bread winter wheat. In Regulation of Growth and Development of Plants: Physiological and Biochemical and Genetic Aspects: Proc. II Intern. Conf. (pp. 57–58). October 11–13, 2011, Kharkiv, Ukraine. [in Ukrainian]
Chebotar’, S. V., & Sivolap, Yu. M. (2006). Analysis of complex of short-stem genes in winter wheat genomes using PCR markers. Factors in Experimental Evolution of Organisms, 3, 317–321. [in Russian]
Kyrylenko, V. V., Demydov, O. A., Humeniuk, O. V., Dubovyk, N. S., & Chugunkova, T. V. (2017). Breeding value of the source material of winter wheat. In Realization of Potential of Cereal Varieties is the Way to Solve Food Problem: Proc. Int. Scientific & Practical Conf., devoted to the 110-th birthday anniversary of V. M. Remeslo (1907-1983) (pp. 35–37). October 20, 2017, Tsentralne vil., Ukraine. [in Ukrainian]