Оцінка сортів пшениці м’якої озимої за показниками якості зерна в Західному Лісостепу

Автор(и)

  • I. S. Voloshchuk Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201807-01

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, сорт, екотип, урожайність зерна, показники якості зерна, амінокислотний склад

Анотація

Мета. Визначити технологічні і хімічні показники якості зерна сортів пшениці м’якої озимої за вирощування в умовах Західного Лісостепу. Методи. Досліди проводили впродовж 2012–2016 рр. у сівозміні лабораторії насіннєзнавства Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України з 24 сортами пшениці озимої різних установ-оригінаторів України. Методи досліджень: польовий, лабораторний, морфологічного аналізу; математико-статистичні (кореляційний, варіаційний, дисперсійний) за використання комп’ютерних програм Microsoft Office Excel та Statistica 6.0. Результати. Погодні умови в період дозрівання зерна (ІІІ декада червня – ІІ декада липня) 2012–2016 рр. характеризувались вищою (на 28–96 оС) сумою ефективних температур і меншою (на 12,5–42,0 мм) кількістю опадів порівняно із середньобагаторічними даними (521 оС і 98 мм). Такі погодні умови у роки досліджень сприяли формуванню високої врожайності (8,07–8,38 т/га). Показники якості зерна досліджуваних сортів становили: натура 754–761 г/дм3, вміст білка 13,7–14,6 %, клейковини – 28,3–29,6 %. Залежно від сорту вміст амінокислот складав (г сухої речовини на 1 кг зерна) 3,31–3,61 аргініну, 1,82–1,93 лізину, 0,91–0,98 триптофану. Висновки. Погодні умови 2012–2016 рр. сприяли формуванню високої врожайності пшениці м’якої озимої. Реакція досліджуваних сортів на умови вирощування у Західному Лісостепу була різною залежно від їх екотипу. Різниця в урожайності між лісостеповим і степовим екотипами становила 0,31 т/га, щодо показників якості зерна була такою: 3 г/дм3 за натурою зерна, 1,3 % за вмістом білка, 1,4 % – сирої клейковини, 1,1 о. п. за якістю клейковини (ІДК), 2,9 % за склоподібністю. Достовірними були відмінності між сортами різних екотипів за вмістом аргініну (0,17 г/кг сухої речовини) і недостовірними – за вмістом лізину і триптофану, що більше обумовлено впливом погодних факторів, аніж генотипом сорту.

Посилання

On approval of concept of the State program for the formation of national varietal plant resources for 2006-2011. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/302-2005-%D1%80/sp:max100. [in Ukrainian]

Havryliuk, M. M. (2010). European yields of Ukrainian varieties. Seed Production, 4, 16–19. [in Ukrainian]

Litvinenko, M. A. (2012). Variety policy as an important factor in increasing winter wheat grain production. Ukrainian Fasrmer’s Manual, 157–159. [in Ukrainian]

Shelepov, V. V., Chebakov, N. P., Vergunov, V. A., & Kochmarskiy, V. S. (2009). Wheat: History, Morphology, Biology, Breeding. V. V. Shelepov (Ed.). Mironovka: N.p. [in Russian]

Honcharuk, V. Ya., & Zahynailo, M. I. (2008). Plant varietal recourses of Ukraine in 2008. Plant Varieties Studying and Protection, 1, 44–49. [in Ukrainian]

Lykhochvor, V. V., & Petrychenko, V. F. (2010). About revolutionary changes in technologies in plant growing. The Grain. Magazine of Modern Agribusiness, 7, 42–48. [in Ukrainian]

Amelin, A. V., Azarova, Ye. F., & Kulikov, N. I. (2002). The role of the variety in the formation of yield. Agriculture, 1, 42–47. [in Russian]

Sokolov, V. M. (2009). Potential of new varieties and hybrids. Seed Production, 9, 1–5. [in Ukrainian]

Liubych, V. V. (2017). Productivity of wheat varieties and strains depending on abiotic and biotic factors. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 3, 146–160. [in Ukrainian]

Dovbysh, T. L. (2007). The variety as a factor in the formation of agroecosystems. Seed Production, 3, 24–26. [in Ukrainian]

Havryliuk, M. M. (2009). Modern problems of agrarian science in the development of genetics, plant breeding and seed growing. News of Agrarian Sciences, 1, 5–10. [in Ukrainian]

Troian, M. V., Buhai, V. P., Syplyvets, O. M., & Melnyk, A. I. (2007). The factor of varietal replacement in the rise of crop production sector. Seed Production, 5, 1–5. [in Ukrainian]

Lysikova, V., & Shovhun, O. (2012). The best varieties of food wheat. Propozition, 8, 44–47. [in Ukrainian]

Volkodav, V. V., Honchar, O. M., Zakharchuk, O. V., & Klymovych, M. Yu. (2004). Variety as a basis of food safety of Ukraine. Scientific Journal of National Agrarian University, 79, 75–79. [in Ukrainian]

Cherenkov, A. V., & Hyrka, A. D. (2005). The ways of increasing grain productivity of winter wheat in the conditions of Northern Steppe subzone of Ukraine. Bulletin of the Institute of Grain Farming of UAAS, 23/24, 36–39. [in Ukrainian]

Fursova, H. K., Fursov, D. I., & Serhieiev, V. V. (2004). Crop Production: Laboratory and Practical Course. Part 1: Cereals. Textbook. H. K. Fursova (Ed.). Kharkiv: Exclusive. [in Ukrainian]

Omeliuta, V. P., Hryhorovych, I. V., Chaban, V. S., Pidoplichko, V. N., & Kalenych, F. S. (1986). Сounting Pests and Diseases of Agricultural Crops. V. P. Omeliuta (Ed.). Kyiv: Urozhai. [in Ukrainian]

Maysuryan, M. A. (1970). Practice on Plant Growing. Moscow: Kolos. [in Russian]

Dospekhov, B. A. (1985). Methods of Field Experiment (with the Basics of Statistical Processing of Research Results). (5th ed., rev.). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

Alekseyenko, L. P. (1964). Amino-acid analysis of proteins, tissue extracts and biological fluids. In Modern Methods in Biochemistry (pp. 129–161). Moscow: Meditsina. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-15

Номер

Розділ

Селекція і насінництво