Біотехнології отримання міцелію гливи звичайної на зерні різних сортів пшениці

Автор(и)

  • T. V. Ivanova Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • H. M. Kovalyshyna Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201806-05

Ключові слова:

глива звичайна, міцелій, зерновий субстрат, пшениця, сорт

Анотація

Мета. Дослідити вплив сортових властивостей зерна різних сортів пшениці озимої на ріст вторинного міцелію гливи звичайної Pleurotus ostreatus штаму НК-35. Методи. Дослідження проводили на кафедрі екобіотехнології та біорізноманіття Національного університету біоресурсів і природокористування України впродовж 2015–2018 рр. з сортами пшениці м’якої озимої селекції Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН –Берегиня миронівська, Зимоярка, Мирлєна, Миронівська 65, Смуглянка, Подолянка. Використовували біотехнологічні (одержання і субкультивування штаму НК-35 в умовах in vitro), мікробіологічні (отримання чистої культури гриба, вивчення культуральних властивостей колоній, вимірювання водневого показника рН живильного середовища), мікологічні методи (вимір швидкості, визначення радіального росту міцелію, біологічної ефективності гриба), статистичні методи. Результати. У ході експерименту було встановлено, що максимальне обростання середовища міцелієм відбувається на 21-у добу. Дослідження з отримання міцелію Pleurotus ostreatus на різному зерновому матеріалі свідчать, що для напрацювання міцелію гливи звичайної доцільно використовувати зерно пшениці озимої. За отримання первинного міцелію з метою подальшого розвитку вторинного міцелію Pleurotus ostreatus кращим живильним середовищем був відвар вівса з додаванням відвару з кори дуба. Радіальний ріст первинного міцелію при цьому становив 210,4 мм. Показано залежність швидкості росту міцелію від сорту пшениці, строків, а також режимів культивування, які ефективно впливають на технологію отримання вторинного міцелію. Переваги субстрату з зерна пшениці – підвищена життєздатність і швидке розростання міцелію. Кращі результати одержано за інокуляції зерна методом агаризованих блоків пошаровим способом (приріст міцелію 5,1 мм/добу) на відміну від методу посіву петлею (3,6 мм/добу). Висновки. Для виробництва зернового міцелію гливи звичайної пропонуємо використовувати сорти пшениці озимої Миронівська 65 і Мирлєна, які найкраще зарекомендували себе як зерновий субстрат.

Посилання

Bukhalo, A. S. (1988). Higher Edible Basidiomycetes in Pure Culture. Kiev: Naukova dumka. [in Russian]

Choi, I. Y., Joung, G. T., Ryu, J., Choi, J. S., & Choi, Y. G. (2003). Physiological characteristics of green mold (Trichoderma spp.) isolated from oyster mushroom (Pleurotus spp.). Mycobiology, 31(3), 139–144.

Ivanova, T. V., Otkydach, I. S., Kuzomko, N. О., Zarutska, A. V., Mamontova, A. O., Yuronka, K. V., & Melnychuk, M. D. (2016). Nutrient media for obtaining a pure culture of fungi of the genus Pleurotus in vitro. Biotechnologia Acta, 9(2), 82–86. [in Ukrainian]. doi: org/10.15407/biotech9.02.082

Pereima, I. V., & Ivanova, T. V. (2017). Stimulation of growth of species of the fungus of the genus Pleurotus (Fr.) P. Kumm. at a glucose nutrition. Biotechnologia Acta, 10(6), 45–52. doi: org/10. 15407 / biotech10.06.045

Ivanova, T. V., Melnychuk, M. D., Lopata, D. Yu., Lutsyk, V. O., Otkydach, I. S., Stepanova, V. L., & Yashchenko, Yu. V. (2015). New approaches to extraction of viral RNA from edible mushrooms. Scientific Journal «ScienceRise», 10(1), 44–46. [in Ukrainian]. doi: 10.15587/2313-8416.2015.51517

Siddhant, Yadav, S., & Singh, C. S. (2013). Spawn and spawning strategies for the cultivation of Pleurotus eous (Berkeley) Saccardo. Int. J. Pharm. Chem. Sci., 2(3), 1494–1500.

Adebayo, E. A., Alao, M. B., Olatunbosun, O. O., Omoleye, E. O., & Omisakin, O. B. (2014). Yield evaluation of Pleurotus pulmonarius (oyster mushroom) on different agricultural wastes and various grains for spawn production. Ife J. Sci., 16(3), 475–480.

Bilay, V. I. (1982). Methods of Experimental Mycology. Kiev: Naukova dumka. [in Russian]

Narh, D. L., Obodai, L., Baka, M., & Dzomeku, D. (2011). The efficacy of sorghum and millet grains in spawn production and carpophore formation of Pleurotus ostreatus (Jacq. Ex. Fr) Kummer. Int. Food Res. J., 18(3), 1143–1148.

Dudka, I. A., & Vasser S. P. (1987). Funfi: Reference Book of the Mycologist and the Mushroom Hunter. Kiev: N.p. [in Russian]

Bhatti, M. I., Jiskani, M. M., Wagan, K. H., Pathan, M. A., & Magsi, M. R. (2007). Growth, development and yield of oyster mushroom, Pleurotus ostreatus (Jacq. Ex. Fr.) Kummer as affected by different spawn rates. Pak. J. Bot., 9(7), 2685–2692.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-15

Номер

Розділ

Генетика і біотехнологія