Ефективність використання борошняних сумішей з пшениці озимої м’якої та люпину вузьколистого безалкалоїдного в технології випікання хліба

Автор(и)

  • V. I. Ratoshniuk Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Ukraine
  • L. M. Prysiazhniuk Український інститут експертизи сортів рослин Мінагрополітики України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201705-15

Ключові слова:

люпин вузьколистий безалкалоїдний, біологічна цінність, хлібобулочні вироби, якість продукції

Анотація

Мета. Обґрунтувати доцільність і перспективність використання продуктів переробки безалкалоїдного люпину для підвищення харчової і біологічної цінності хлібобулочних виробів. Методи. Використано загальноприйняті методики, а також спеціальну методику проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні, розроблену Українським інститутом експертизи сортів рослин. Дослідження проведено із сортом пшениці озимої Подолянка та сортами люпину Переможець, Олімп, Віктан і Віват. Результати. Вивчено хімічний склад і технологічні властивості продуктів переробки люпину, досліджено основні закономірності їх зміни у процесах технологічної підготовки. Випробувано суміш борошна люпину вузьколистого із пшеничним для випікання хлібобулочних виробів та виготовлення бісквітного напівфабрикату. Додавання люпинового борошна підвищує в’язкість тіста і забезпечує його високу газо- і формоутримувальну здатність, що впливає на об’єм хліба. Використання продуктів переробки харчового люпину позитивно позначається на проходженні біохімічних і мікробіологічних процесів у тісті, його структурно-механічних властивостях, а також на технологічному процесі виготовлення та якості хлібобулочних виробів. Висновки. Оптимальним для забезпечення належних структурно-механічних властивостей тіста та необхідного підвищення біологічної цінності хліба є додавання не більше 6 % люпинового борошна до загальної маси пшеничного. Кращий ефект забезпечувала доза 3 %, за якої об’єм хліба зростав до 910–1010 мл за загальної хлібопекарської оцінки 7,0–8,1 бала (контроль – 7,0 балів). З погляду зміни хімічного складу отриманої продукції, її біологічної цінності та технологічних характеристик доцільним є використання борошна люпину як сировини для хлібопекарського виробництва.

Посилання

Klyuchkin, V. V. (1997). The main directions of processing and use of food products from the seeds of lupine and amaranth. Khraneniye i pererabotka sel’khozsyr’ya [Storage and Processing of Agricultural Raw Materials], 9, 30–33. [in Russian]

Salomatin, A. D., & Terechik, L. F. (1999). Use of the lupine protein in food production. Pishchevaya promyshlennost’ [Food Industry], 7, 38–39. [in Russian]

Feldheim, W. (2000). The use of lupins in human nutrition. In E. Van Santen, M. Wink, S. Weissmann, & P. Romer (Eds.). Lupin, an Ancient Crop for the New Millenium: Proceedings of the 9-th International Lupin Conference (pp. 434–437). June 20–24, 1999, Klink/Muritz, Germany.

Beirăo da Costa, M. L. (1994). Lupin technology: a perspective. In J. M. Neves Martins, & L. Beirăo da Costa (Eds.) Advances in lupin research: Proceedings of the 7-th International Lupin Conference (pp. 492–499). April 18–23, 1993, Evora, Portugal

Lampart-Szczapa, E., Korczak, J., Nogala-Kałucka, M., & Zawirska-Wojtasiak, R. (2003). Antioxidant properties of lupin seed products. Food Chemistry, 83, 279–285.

Ballester, D., Castro, X., Cedra, P., Garcia, E., & Yanez, E. (1988). Bread quality and nutritional value of ‘Marraqueta’ and ‘Hallulla’ supplemented with full-fat sweet lupin flour (Lupinus albus cv. Multolupa). Int. J. Food Sci. Tech., 23(3), 225–231. doi: org/10.1111/j.1365-2621.1988.tb00573.x

Camасhо, L. H. (1977). Production of food legumes in North Africa

and thе Near East. In Food Legume Crops: Improvement and Production (pp. 73–77). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Corre-Gammere V. (1994). The production of micronized sweet white flour for use as human food. In J. M. Neves Martins, & L. Beirăo da Costa (Eds.) Advances in lupin research: Proceedings of the 7-th International Lupin Conference (pp. 482–491). April 18–23, 1993, Evora, Portugal

Gladstones, J. S., Atkins, C. A., & Hamblin, J. (Eds.). (1998). Lupins as Crop Plants: Biology, Production, and Utilization. Wallingford, Oxon, UK; New York, NY, USA: CAB International.

Bunger, A., Soto, D., Witting, E., Cariaga, L., & Hernandez, N. (2000). Development of food products containing lupin fiber and their effects in elderly people. In E. Van Santen, M. Wink, S. Weissmann, & P. Romer (Eds.). Lupin, an Ancient Crop for the New Millenium: Proceedings of the 9-th International Lupin Conference (pp. 438–439). June 20–24, 1999, Klink/Muritz, Germany.

Wittig, de Penna E., Serrano, L., Bunger, A., Soto, P., Lopes, L., & Hernandez, N. (2000). Development of lupin-spaghettis for the Elderly In E. Van Santen, M. Wink, S. Weissmann, & P. Romer (Eds.). Lupin, an Ancient Crop for the New Millenium: Proceedings of the 9-th International Lupin Conference (pp. 448–451). June 20–24, 1999, Klink/Muritz, Germany.

Feldheim W. (1994). Fermentation of lupin fibre. In J. M. Neves Martins, & L. Beirăo da Costa (Eds.) Advances in lupin research: Proceedings of the 7-th International Lupin Conference (pp. 445–451). April 18–23, 1993, Evora, Portugal.

Bhardwaj, H. L. (2002). Evaluation of lupin as a new food/feed crop in the US Mid-Atlantic region. In J. Janick, & A. Whipkey (Eds.) Trends in new crops and new uses. (pp. 115–119). Alexandria, VA: ASHS Press.

Metodyka provedennia kvalifikatsiinoi ekspertyzy sortiv roslyn na prydatnist do poshyrennia v Ukraini. Metody vyznachennia pokaznykiv yakosti produktsii roslynnytstva [Methodology of conducting qualification examination of plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine. Methods of determining the quality indices of crop production]. (2016). Retrieved from http://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f41997447d.pdf [in Ukrainian]

Ratoshniuk, V. I. (2017). The use of lupine flour in the baking industry as an element of non-traditional flour raw material. In Funktsionuvannia APK na zasadakh retsionalnoho pryrodokorystuvannia: materialy I Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii [The Fnctioning of the Agroindustrial Complex on the Basis of Rational Nature Management: Proc. I All-Ukrainian Applied Research. Conf. (pp. 133–137). May 26, 2017, Poltava, Ukraine. [in Ukrainian]

Ratoshnyuk, V. I. (2017). Expedience of the use of processing products of non-alkaloid lupin for enhancement of nutritive and biological value of bakery products. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy [Scientific Reports NULES of Ukraine], 4, Retrieved from http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/9115

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-15

Номер

Розділ

Агроекологія, рослинництво