Фактори впливу на якість зерна та борошна нових сортів пшениці м’якої озимої. 4. Технологічні показники якості борошна і тіста

Автор(и)

  • I. V. Pravdziva Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Україна
  • N. V. Vasylenko Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Україна
  • N. P. Zamlila Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Україна
  • H. B. Volohdina Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Україна
  • V. T. Koliuchyi Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201705-14

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, фактори впливу, погодні умови, генотип, попередник, технологічні властивості тіста

Анотація

Мета. Вивчити вплив генотипу, умов року вирощування та попередника на технологічні властивості борошна і тіста із зерна нових миронівських сортів пшениці м’якої озимої. Методи. Дослідження проводили у 2012–2014 рр. на полях селекційної сівозміни Миронівського інституту пшениці (МІП). Попередник – сидеральний пар і кукурудза на силос. Об’єкт дослідження – нові сорти пшениці м’якої озимої миронівської селекції Грація миронівська, МІП Вишиванка, МІП Дніпрянка, Трудівниця миронівська та Подолянка (стандарт). Технологічні показники якості тіста (водопоглинальна здатність борошна, час утворення й розрідження тіста, стійкість тіста до замішування та валориметрична оцінка) визначали за загальноприйнятими методиками на фаринографі та валориметрі. Статистичну обробку даних проводили за методами описової статистики і дисперсійного аналізу трифакторного досліду. Роки досліджень характеризувались доволі контрастними погодними умовами. Результати. Водопоглинальна здатність (ВПЗ) борошна із зерна досліджуваних сортів більше змінювалася залежно від фактору року, але й істотно від генотипу. Достовірно суттєвий вплив на час утворення тіста мали умови року та взаємодія факторів «попередник+сорт» і «рік+сорт». Вплив генотипу та взаємодії факторів «рік+сорт» на показник стійкості тіста був достатньо істотним. Виявлено суттєву залежність розрідження тіста від генотипу. Значно менше на цей показник впливали погодні умови та несуттєво, але достовірно – попередник. Визначальний вплив на валориметричну оцінку тіста мав генотип сорту, значно менший – погодні умови у рік вирощування. Коефіцієнти кореляції показників розрідження та валориметричної оцінки в роки досліджень були стабільно високими позитивними. Висновки. Встановлено достовірно суттєвий вплив генотипу на технологічні показники якості борошна та тіста із зерна нових миронівських сортів пшениці м’якої озимої (а саме: ВПЗ борошна, стійкість тіста до замісу, валориметрична оцінка та розрідження тіста). Погодно-кліматичні умови років вирощування істотно впливали на час утворення тіста і, особливо, на ВПЗ борошна. Попередник достовірно впливав лише на показник розрідження тіста.

Посилання

Larchenko, K. A., & Morhun, B. V. (2010). Wheat grain quality traits and methods of their improvement. Fiziologiya Biokhimiya Kul’turnykh Rasteniy [Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants], 42(6), 463–474. [in Ukrainian]

Zhemela, H. P., Shemavnov, V. I., Marenych, M. M., & Oleksiuk, O. M. (2005). Tekhnolohiia zberihannia ta pererobky produktsii roslynnytstva [Technology of Storage and Processing Crop Products]. Dnipropetrovsk: N.p. [in Ukrainian]

Kirian, V. M. (2010). Evaluation of the source material of winter wheat according to grain quality characters. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [News of Poltava State Agrarian Academy], 2, 35–40. [in Ukrainian]

Retman, M. S. (2011). The grain quality of spring wheat. Karantyn i zakhyst roslyn [Quarantine and Plant Protection], 12, 10–12. [in Ukrainian]

Sozinov, A. A., & Kozlov, V. G. (1970). Povysheniye kachestva zerna ozimykh pshenits [Improvement of Winter Wheat Grain Quality]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Vasylenko, N. V., Pravdziva, I. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 1. Physical characteristics of grain quality. Myronivka Bulletin, 2, 214–225. [in Ukrainian]. doi: 10.21498/2518-7910.0.2016.119569

Pravdziva, I. V., Vasylenko, N. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 2. Characteristics of flour quality. Myronivka Bulletin, 3, 191–202. [in Ukrainian]. doi: 10.21498/2518-7910.0.2016.119452

Vasylenko, N. V., Pravdziva, I. V., Zamlila, N P., Volohdina, H. B., & Koliuchyi, V. T. (2017). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 3. Flour strength and its components. Myronivka Bulletin, 4, 142–151. [in Ukrainian]

Fedin, A. M. (1988). Metodika gosudarstvennogo sortoispytaniya sel’skokhozyaystvennykh kul’tur [Methodology of State Strain Testing of Crops]. Moscow: N.p. [in Russian]

Tkachyk, S. O. (Ed.). (2015). Metodyka derzhavnoi naukovo-tekhnichnoi ekspertyzy sortiv roslyn. Metody vyznachennia pokaznykiv yakosti produktsii roslynnytstva [Methods of State Scientific and Technical Examination of Plant Varieties. Methods for Determining Quality of Crop Production]. (4rd ed., rev.). Vinnytsia: Nilan-LTD. [in Ukrainian]

Little, T. M., & Hills, F. J. (1981). Sel’skokhozyaystvennoye opytnoye delo. Planirovaniye i analiz [Agricultural Experimentation: Design and Analysis]. (B. D. Kiryushin, Trans.). Moscow: Kolos. [in Russian]

Barabolia, O. V. (2012). Formation of durum wheat grain quality, harvesting terms and methods. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [News of Poltava State Agrarian Academy], 1, 60–64. [in Ukrainian]

Filippova, E. A., Maltseva, L. T., Bannikova, N. Yu., & Efimova, A. G. (2011). Influence of natural factors on cropping season, productivity and quality of bread winter wheat varieties. Agrarnyy Vestnik Urala [Agrarian Bulletin of the Urals], 4, 6–9. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-15

Номер

Розділ

Агроекологія, рослинництво