Вплив екологічних умов та попередників на врожайність, посівні якості і врожайні властивості насіння пшениці озимої

Автор(и)

  • O. A. Demydov Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • A. A. Siroshtan Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • V. P. Kavunets Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • O. L. Derhachov Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • L. I. Ilchenko Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • V. I. Zabolotnyi Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201705-12

Ключові слова:

пшениця озима, врожайність, попередники, посівні якості, врожайні властивості

Анотація

Мета. Встановити вплив екологічних умов і попередників на врожайність, посівні якості та врожайні властивості насіння пшениці озимої. Методи. Лабораторний (визначення виходу насіння, маси 1000 насінин, енергії проростання, лабораторної схожості та морфотипів зародків), вимірювально-ваговий (урожайність), математичної статистики (оцінка достовірності результатів досліджень). Польові дослідження із сортами пшениці озимої Подолянка, Смуглянка, Господиня миронівська, МІП Вишиванка, Трудівниця миронівська, МІП Княжна, Миронівська слава, Вежа миронівська проводили впродовж 2014–2017 рр. на полях Миронівського інституту пшениці. Результати. Аналіз даних збору зерна з одиниці посівної площі в роки найвищого і низького врожаю показує, що незважаючи на різні умови зволоження виявлена закономірність щодо впливу попередників практично зберігається. За роки досліджень найвищу врожайність пшениці озимої (6,0 т/га) отримано по попереднику сидеральний пар. Досліджуючи посівні якості насіння пшениці озимої, виявили, що серед попередників, які вивчалися (соя, сидеральний пар, кукурудза на силос), вихід насіння та маса 1000 насінин у середньому за три роки (2015–2017) найвищими були по сидеральному пару (76,4 % та 43,2 г), найнижчими – по кукурудзі на силос (71,7 % та 40,4 г). Визначаючи енергію проростання та лабораторну схожість залежно від попередників, суттєвої різниці не виявили, але відзначили, що нижчими вони були в несприятливому за умовами вирощування 2017 р. Отримані дані показують, що формування морфотипів зародків у пшениці озимої залежить від попередника. Так, насіння, вирощене по сидеральному пару, мало найвищу оцінку за врожайними властивостями (78,2 бала), а по попереднику кукурудза на силос – найнижчу (70,5 бала). Висновки. Правильне розміщення насінницьких посівів пшениці озимої в сівозміні сприяє більш ефективному використанню природних, кліматичних і біологічних факторів, які позитивно впливають на врожайність та посівні якості і врожайні властивості насіння. Нами доведено, що в зоні Правобережного Лісостепу кращим попередником для насінницьких посівів, особливо для вирощування добазового насіння, є сидеральний пар.

Посилання

Saiko, V. F., & Boiko, P. I. (2002). Sivozminy u zemlerobstvi Ukrainy [Crop Rotation in Agriculture in Ukraine]. Kyiv: Ahrarna nauka. [in Ukrainian]

Babich, Yu. V., Solodushko, M. M., Pykhtin, M. I., & Hromov, M. I. (2001). Varieties, predecessors and sowing dates as main factors of optimizing winter wheat cultivation. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva UAAN [Bulletin of the Institute of Grain Production of UAAS], 15–16, 25–28. [in Ukrainian]

Demishev, L. F., Babich, Yu. V., Solodushko, M. M., & Pykhtin, M. I. (2004). Components of success when winter wheat growing. Khraneniye i pererabotka zerna [Grain Storage and Processing Magazine], 3, 24–26. [in Ukrainian]

Petrenkova, V. P., Cherniaieva, I. M., Markova, T. Yu., Chernobai, L. M., Borovska I. R., & Sokol, T. V. (2004). Nasinnieva infektsiia polovykh kultur [Seed Infection of Field Crops]. Kharkiv: N.p. [in Ukrainian]

Nevmyvako, T. V. (2008). The influence of predecessors on yield and quality of wheat winter wheat. Visnyk ahrarnoi nauky [News of Agrarian Sciences], 4, 74–76. [in Ukrainian]

Zhemela, H. P., & Shakalii, S. M. (2012). Effect of predecessors on the yield and grain quality of bread winter wheat. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrahnoi akademii [Bulletin of Poltava State Agrarian Academy], 3, 20–22. [in Ukrainian]

Rusanov, V. I., Yablunivska, M. P., & Shevchenko, A. I. (2006). Productivity of the leading crops in crop rotation and by their unaltered cultivation. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Myronivskoho instytutu pshenytsi im. V. M. Remesla UAAN [Scientific and Technical Bulletin of the V. M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of UAAS], 5, 198–203. [in Ukrainian]

Doyarenko, A. G. (1963). Izbrannyye sochineniya [Selected Works]. Moscow: Izdatel’stvo sel’skokhozyaystvennoy literatury, zhurnalov i plakatov. [in Russian]

Spaar, D. (2012). Zernovyye kul’tury. Vyrashchivaniye, uborka, khraneniye i ispol’zovaniye [Grain Crops, Cultivation, Harvesting, Storage and Use]. (4th ed., rev.). Kiev: Izdatel’skiy dom "Zerno". [in Russian]

Boiko, P. I. (1998). Crop rotations in modern agriculture of Ukraine. Visnyk ahrarnoi nauky [News of Agrarian Sciences], 11, 15–18. [in Ukrainian]

Zubets, M. V. (Ed.). (2004). Naukovi osnovy ahropromyslovoho vyrobnytstva v zoni Lisostepu Ukrainy [Scientific Bases of Agro-industrial Production in the Zone of the Forest-Steppe of Ukraine] Kyiv: Lohos. [in Ukrainian]

Remeslo, V. N., Kuperman, F. M., Zhivotkov, L. A., Sayko, V. F., & Murashev V. V. (1982). Selektsiya i sortovaya agrotekhnika pshenitsy intensivnogo tipa [Plant Breeding and Varietal Agrotechnics for Wheat of Intensive Type]. V. N. Remeslo (Ed.). Moscow: Kolos. [in Russian]

Izhik, N. K. (1984). On the question of assessment of emergence quality. Puti povysheniya urozhaynosti i kachestva produktsii rasteniyevodstva: Sbornik nauchnykh trudov Khar’kovskogo sel’skokhozyaystvennogo instituta imeni V. V. Dokuchayeva [Ways to Increase the Yield and Quality of Crop Production: Collected Scientific Papers of Khar’kov Agrarian Institute named after V. V. Dokuchayev], 308, 88–91. [in Russian]

Orliuk, A. P., Zhuzha, O. D., & Usyk, L. O. (2003). Teoretychni i praktychni aspekty nasinnytstva zernovykh kultur [Theoretical and Practical Aspects of Seed Production of Grain Crops]. Kherson: N.p. [in Ukrainian]

Berezkin, A. N. (1987). Modifikatsionnaya izmenchivost’ semyan zernovykh kul’tur i yeye znacheniye dlya semenovodstva v usloviyakh Nechernozemnoy zony [Modification variability of grain crop seeds and its importance for seed production under environments of Non-Chernozem Zone] (Extended Abstract of Dr. Agric. Sci. Diss.). Moscow Timiryazev Agricultural Academy, Moscow, Russia. [in Russian]

Gritsenko, V. V., & Kaloshina, Z. M. (1984). Semenovedeniye polevykh kul’tur [Seed Science of Field Crops]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Zhivotkov, L. A. (Ed.). (1989). Pshenitsa [Wheat]. Kiev: Urozhai. [in Russian]

Zalov, M. K. (1971). Nauchnyye osnovy proizvodstva semyan zernovykh kul’tur v Dagestanskoy ASSR [Scientific bases of cereal crop seed production in Dagestan ASSR] (Extended Abstract of Dr. Agric. Sci. Diss.). North-Ossetia Agricultural Institute, Ordzhonikidze, Russian Federation. [in Russian]

Shelepov, V. V., Gavrilyuk, N. N., & Vergunov, V. A. (2013). Pshenitsa: biologiya, selektsiya, morfologiya, semenovodstvo [Wheat: Biology, Breeding, Morphology, Seed Production]. Kiev: Logos. [in Russian]

Nasinnia silskohospodarskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti: DSTU 4138–2002 [Seeds of Agricultural Plants. Methods for Seed Testing: State Standard 4138–2002]. (2003). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. [in Ukrainian]

Shevchenko, V. T. (1978). Metodika opredeleniya urozhaynykh svoystv semyan myagkoy pshenitsy po priznakam razvitiya zarodyshey [Method for Determining Yield Properties of Bread Wheat Seeds on the Basis of Developmental Characteristics of Embryos]. Voroshilovgrad: N.p. [in Russian]

Dospekhov, B. A. (1985) Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul’tatov issledovaniy) [Methods of Field Experiment (with the Basics of Statistical Processing of Research Results)]. (5th ed., rev.). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

Shevchenko, V. T. (1970). Types of embryos of bread wheat in connection with varietal identity and growing conditions. Vestnik selskokhozyaistvennoy nauki [[Bulletin of Agricultural Science], 3, 21–26. [in Russian]

Shevchenko, V. T. (1974). Morphological and biochemical studies of bread wheat embryos in terms of doctrine of different quality of seeds. In Biologyia i tekhnologiya semyan [Seed Biology and Technology] (рр. 209–210). Khar’kov: N.p. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-15

Номер

Розділ

Агроекологія, рослинництво