Матрикальна різноякісність зерен сортів голозерного вівса та її значення для насінництва

Автор(и)

  • O. I. Buniak Носівська селекційно-дослідна станція Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201705-01

Ключові слова:

голозерний овес, сорт, селекція, насінництво, технологічні показники, матрикальна різноякісність

Анотація

Мета. Оцінити матрикальну різноякісність зерен сортів голозерного вівса. Методи. Дослідження 21 сортозразка голозерного вівса, серед яких сорти селекції Носівської селекційно-дослідної станції МІП (Скарб України, Візит, Тембр) та іноземні (Саломон, Самуель, Марафон, Абель та ін.), проводили у 2014–2017 рр. в лабораторії селекції вівса Носівської СДС. Зернову масу колекційних зразків голозерного вівса піддавали фракціонуванню через набір послідовних сит (розмір отворів 2,2×20, 2,0×20, 1,8×20 мм) на розсіві РЛУ-3. З кожного зразка кожної фракції відбирали по 100 зерен для морфометричного аналізу експериментального матеріалу, який проводили засобами «машинного бачення» з використанням сканера HP 1215. Результати. Сортозразки голозерного вівса вивчали за такими технологічними показниками зерна, як маса 1000 зерен, вирівняність за крупністю зерна, співвідношення отриманих на ситах фракцій, вміст плівчастих зерен (у середньому по сорту та в кожній фракції). Для ефективного ведення насінництва цієї культури сорт повинен мати не менше 75 % сумісного вмісту зерна фракцій 1,8×20 та 2,0×20 мм. Серед досліджуваних сортів такими показниками відзначалися Скарб України, Візит, Вандроунік, Гоша, Byas-72, Марафон, Neon, Пушкинский, Вятский, Саломон, Самуель, Абель, Bullion. За два роки досліджень (2014, 2015) найбільший вихід насіння цих фракцій був у сорту Тембр (84,5 %). Висновки. Встановлено, що зернова маса сортозразків голозерного вівса має приблизно однакові специфічні морфометричні показники, які чітко проявляються за її фракціонування на решетах. Наявність зернівок, різних за довжиною, шириною, площею обрису та масою, залежить від неоднакового розміщення їх у колоску на волоті. Розподіл зернової маси сортозразків голозерного вівса на фракції виявив значну її неоднорідність за крупністю зерна. Середній показник маси 1000 зерен у фракції 1,8 становить 23,8 г, у фракції 2,0 – 30,0 г, у фракції 2,2 – 33,9 г. Виділено два крупнозерні сорти голозерного вівса (Левша із РФ та Тембр Носівської СДС), які формували стабільно високі морфометричні показники зернівок та масу 1000 зерен. Найменший вміст плівчастих зерен був зафіксований у сортів Byas-72 (2,74 %), Пушкинский (2,78 %) та Тембр (2,86 %).

Посилання

Sots, S. M., & Kustov, I. O. (2013). Preparation of naked oats to processing. Khraneniye i pererabotka zerna [Grain Storage and Processing], 4, 37–38. [in Ukrainian]

Kustov, I. O. (2014). Rozrobka tekhnolohii pidhotovky i pererobky holozernoho vivsa v krupiani produkty [Development of technology for preparing and processing naked oats into groat products] (Extended Abstract of Cand. Techn. Sci. Diss.). National Academy of Food Technologies of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Odesa, Ukraine. [in Ukrainian]

Vasyliuk, P. M. (2014). Assessment of the stability and plasticity of productivity indices and quality of new soft winter wheat varieties under the conditions of Forest Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection, 1, 15–18. [in Ukrainian]

Kalenska, S. M. (Ed.). (2011). Nasinnieznavstvo ta metody vyznachennia yakosti nasinnia silskohospodarskykh kultur: navchalnyi posibnyk [Seed Science and Methods of Determining Seed Quality of Crops: Textbook]. Vinnytsia: FOP Danyliuk. [in Ukrainian]

Ovcharov, K. E., & Kizilova, E. G. (1966). Raznokachestvennost’ semyan i produktivnost’ rasteniy [Differences in Seed Quality and Plant Productivity]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Novokhatskyi, M. (2014). Differences in soybean seed quality: types, causes, consequences. Tekhniko-tekhnologhichni aspekty rozvytku ta vyprobuvannia novoi tekhniky i tekhnolohii dlia silskoho hospodarstva Ukrainy [Technical and Technological Aspects of the Development and Testing of New Machinery and Technologies for Agriculture in Ukraine], 18(2), 195–206. [in Ukrainian]

Batalova, G. A., Lisitsyn, E. M., & Rusakova, I. I. (2008). Biologiya i genetika ovsa [Oats Biology and Genetics]. Kirov: N.p. [in Russian]

Buniak, O. I., & Kaminska, O. L. (2014). High-yielding, large-kerneled, lodging and disease resistant naked oat variety, a kind of bacon oatmeal was produced by Nosivka breeders. Zerno i khlib [Grain and Bread], 2, 80–82. [in Ukrainian]

Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul’tatov issledovaniy) [Methods of Field Experiment (with the Basics of Statistical Processing of Research Results)]. (5th ed., rev.). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

Tsevma, V. M., & Khokhlov, O. M. (2009). Morphometric characterisation of wheat kernels using “machine vision”. Zbirnyk naukovykh prats SHI-NTsNS [Collected Scientific Works of the Plant Breeding and Genetics Institute – National Center of Seed and Cultivar Investigation of UAAS], 14, 182–188. [in Ukrainian]

Rokitskiy, P. F. (1978). Vvedeniye v statisticheskuyu genetiku [Introduction to Statistical Genetics]. Minsk: Vysheyshaya shkola. [in Russian]

Sots, S. M., Zhyhunov, D. O., & Kustov, I. O. (2013). Quality characteristics of naked oats. Zernovi produkty i kombikormy. [Grain Products and Mixed Fodder’s], 1, 10–13. [in Ukrainian]

Borisova, Yu. V. (2008). Izucheniye kollektsii golozernogo ovsa Avena nudisativa L. s tsel’yu selektsii [Studying collection of naked oats Avena nudisativa L. with a view to breeding] (Cand. Biol. Sci. Diss.). Russian State Agrarian University – Moscow Timiryazev Agricultural Academy, Moscow. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-15

Номер

Розділ

Селекція і насінництво