Ефективність застосування біодобрив на посівах пшениці озимої

Автор(и)

  • Д. Ю. Дубовик Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • Б. А. Олефіренко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, біодобриво, урожайність, економічна ефективність

Анотація

Мета досліджень – визначити врожайність пшениці м'якої озимої та економічну ефективність застосування біодобрив на посівах.

Матеріали і методика досліджень. Досліди із застосуванням біодобрив на посівах озимої пшениці сортів Колос Миронівщини, Миронівська сторічна, Наталка і Ювіляр Миронівський проводили в 2012-2014 рр. на полях Миронівського інституту пшениці. Посіви обприскували біодобривом Біокомплекс БТУ разом з прилипачем Липосам (0,2 л/га) в дозах 0,25 і 0,5 л/га на IV, VIII і Х етапах органогенезу. Площа дослідної ділянки 10 м2, повторність чотириразова. Агротехніка загальноприйнята.

Результати. Кращі результати отримані при внесенні біодобрива у двох нормах (0,25 і 0,5 л/га) на VІІІ е.о. Економічна ефективність від застосування біодобрива Біокомплекс БТУ на IV, VIII і Х е.о. виражається в отриманому грошовому прирості порівняно з контролем – від 112 до 1281 грн/га в залежності від сорту. Найбільші прибутки у порівнянні з контролем отримані при внесенні біодобрива Біокомплекс БТУ у двох нормах (0,25 і 0,5 л/га) на VІІІ е.о.

При застосуванні цього біодобрива на елітних посівах озимої пшениці надбавка до прибутку може зрости в 2-3 рази в порівнянні з контролем.

Висновки. Результати досліджень підтверджують доцільність використання біологічно активних речовин на товарних і насіннєвих посівах озимої пшениці.

Посилання

Study of the effectiveness and improving technologies of application of new growth stimulants on winter wheat crops. Scientific Report for 1999-2000 (final). Institute "Agroresursy". 59 p.

Study of the effectiveness and improving technologies of application of growth regulators of new generation on spring field crops. Scientific Report for 1999-2000 (final). Institute "Agroresursy". 94 p.

Ponomarenko SP, Iutynska HO. Growth regulators. Zakhyst Roslyn – Plant Protection. 1999; 12: 11-12.

Shevchenko AO. Plant Growth Regulators in Agriculture. Kyiv: Agrarna Nauka; 1988. 143 p.

Lykhochvor VV, Petrychenko VF. Plant Growing. Lviv; 2006. 729 p.

Bairak N. Humisol – element of bioorganic farming. Propozytsiia. 2002; 6: 54.

Kochmarskyi VS, Kavunets VP, Siroshtan AA, Dubovyk DYu, TsentyloLV, Malasai VM. Foliar application of fertilizers. Nasinnytstvo – Seed Production. 2014; 5: 5-7.

Dospekhov BA. Methods of Field Experiments.Moscow: Agropromizdat; 1985. 361 p.

Sytnyk VP, Sabluk PT, Shpychak OM. Recommendations on Improvement of the Economic Relations in the UAAN System. Kyiv: Institute of Agrarian Economics NAAS; 2002. 67 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

Технології вирощування