Доцільність використання показника теплостійкості насіння пшениці м’якої озимої

Автор(и)

  • А. А. Сіроштан Миронівський інститут пшениці імені В.М.Ремесла НААН, Ukraine
  • В. П. Кавунець Миронівський інститут пшениці імені В.М.Ремесла НААН, Ukraine

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, насіння, енергія проростання, лабораторна схожість, теплостійкість

Анотація

Мета. Вивчити залежність показника теплостійкості насіння пшениці м'якої озимої від сортових особливостей, абіотичних і антропогенних факторів.

Методи. Лабораторний (визначення енергії проростання, лабораторної схожості), математичної статистики (для оцінки достовірності результатів досліджень).

Результати. Кращий показник теплостійкості насіння відзначений у сортів Подолянка, Переяславка, Ремеслівна, Миронівська ранньостигла, Наталка, Мирлєна, Миронівська сторічна, Ювіляр Миронівський, Оберіг Миронівський, Горлиця мронівська, Берегиня миронівська, Господиня миронівська.

Насіння, вирощене без мінеральних добрив по попередниках чорний пар, горох і багаторічні трави, мали високий показник теплостійкості (79, 72 і 66%), а по попередниках кукурудза на силос і пшениця озима від внесення добрив в дозі N120P80K80 показник теплостійкості у насіння збільшився на 8 і 12%.

Високі показники енергії проростання та лабораторної схожості при прогріванні були у насіння, коли у весняно-літній період застосовувались засоби захисту рослин і мікродобрива, в порівнянні з необробленими варіантами.

Висновки. Експериментально встановлено, що теплостійкість насіння озимої пшениці залежить від сортових особливостей і впливу абіотичних і антропогенних факторів. Наведені дані свідчать про можливість використання методу термотестування  для більш об'єктивної оцінки посівних якостей. Вважаємо за необхідне провести за єдиною методикою комплексні дослідження з насінням, вирощеними в різних ґрунтово-кліматичних зонах, що дасть можливість отримати великий експериментальний матеріал для вивчення впливу різноякісності насіння на розвиток і продуктивність рослин в потомстві і розробити тестову систему прогнозування врожайних властивостей насіння.

Посилання

Sechnyak LK, Kindruk NA, Slyusarenko OK, Ivashchenko VG , Kuznetsov ED. Ecology of wheat seeds.Moscow: Kolos; 1981. 349 p.

Kavunets VP, Malasai VM, Strykhar AYe. The growth strength of seeds. Nasinnytstvo. 2006; 2: 20-24.

Strona IG. General Seed Science of Field Crops.Moscow: Kolos; 1986. 464 p.

Pak PV, Luchina NN. Thermal treatment of seeds as a method of selection. Selektsiya i Semenovodstvo – Breeding and Seed Production. 1972; 1: 42-44.

Popov VF. Evaluation of sowing qualities, biological and harvest characteristics of winter wheat seeds by index of heat tolerance: Thesis Abstract for Cand. Sci. (Agriculture), 06.01.09.Kharkov; 1985. 22 p.

Dindoroho VG. Diagnosis of vitality, yield prediction and improvement of cereal seeds by hydrothermal method. The Current Sate and Prospects of Development of Seed Production in Ukraine: Naukovi Pratsi of the Southern Branch "Crimean Agrotechnological University" of National Agrarian University. Agrarian Sciences.Simferopol. 2008; 107: 200-203.

Kavunets VP. Assessment of biological and sowing properties of winter wheat seeds by indices of heat tolerance. Scientific elaborations and realization of potential of agricultural crops. Kyiv: Agrarna Nauka; 1999. P. 77-78.

Seeds of Agricultural Crops. Methods for Quality Evaluation : DSTU 4138-2002. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy; 2003. 173 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

Насінництво і насіннєзнавство