Вплив біологічно активних речовин на елементи зимостійкості пшениці м'якої озимої

Автор(и)

  • О. М. Кучеренко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • А. М. Бордюг Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • В. А. Фоманюк Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • Т. В. Юрченко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна

Ключові слова:

пшениця озима, морозостійкість, методи оцінки, біологічно активні речовини, перезимівля, вміст цукрів, конус наростання

Анотація

Мета. Дослідити вплив біологічно активних речовин, що регулюють різні шляхи обміну речовин, на елементи зимостійкості у сортів пшениці м'якої озимої з різним рівнем прояву зазначеної ознаки.

Матеріал і методика. Вивчали вплив на морозостійкість біологічно активних речовин - детергента Тритон-Х-100, який спричиняє депротеїнізацію клітинних мембран, а відтак, зменшує їхню протидію кристалам льоду при зниженні температури, і антиоксиданту АОК-М, наявність якого сприяє виживанню клітин за умов стресу.

Досліджували сорти озимої пшениці з різною зимостійкістю: морозостійкий Миронівська 808, середньоморозостійкий Мирлєна, слабоморозостійкий Монотип, дворучку Зимоярка і сорт-стандарт Подолянка. Насіння перед посівом протягом 12 год замочували в розчинах Тритон Х-100 (30 мг/л) і АОК-М (2 мл/л).

Результати. За температури проморожування -20°С дія антиоксиданту підвищила життєздатність рослин лише у найменш морозостійкого сорту Зимоярка. При обробці детергентом лише в деяких випадках відзначене зниження цього показника. Обробка детергентом спричинила зниження вмісту цукрів у вузлах кущіння (перед входженням у зиму) у сорту Миронівська 808. Для сортів Мирлєна і Зимоярка такий же ефект викликаний дією антиоксиданту. Вплив антиоксиданту сприяв кращому збереженню цукрів при перезимівлі у всіх досліджуваних сортів. Дія детергента викликала уповільнення ріст конуса наростання у рослин сортів пшениці м'якої озимої протягом зими.

Висновки. Дослідження показали різноспрямований характер впливу метаболічних фонів у сортів, що відрізняються за морозостійкістю. Такі відмінності пов'язані з фізіологічними особливостями сортів і формуванням у них різних ланцюгів обміну речовин, критичних для виживання в зимовий період.

Посилання

Kravets VS. Progress of ideas on the nature of cold hardiness and frost resistance of plants. Plant Physiology inUkrainein the Border of Millennia: in 2 vols. Kyiv. 2001; 2: 163-176.

Prokopenko A. If the winter weather will not be extreme, present years grain harvest may exceed last year one. Zerno i Khlib – Grain and Bread. 2013; 1: 6-8.

Rudnyk-Ivashchenko OI. Peculiarities of growing winter crops under conditions of climate change. Sortovyvchennia ta Okhorona Prav na Sorty Roslyn – Studying Plant Varieties and Right Protection. 2012; 2: 8-10.

Gavrylov SV, FeoktistovPO, Naguliak OI. Defining viability and forecast of wintering of winter spiked crops. Posibnyk Ukrainskoho Khliboroba – Guide for Ukrainian Farmers. 2012; 2: 66-67.

Musiienko MM. The modern state and prospects of development of plant biology. Visnyk Agrarnoi Nauky – News of Agrarian Sciences. 2005; 1: 21-23.

Morgun VV, Major PS. Winter hardiness and frost resistance of winter cereals. Plant Physiology. Problems and Prospects of Development. Kyiv: Logos. 2009; 2: 105-165.

Major PS. The content of compatible osmolytes in winter wheat plants during wintering. Fiziologiya i Biokhimiya Kultiviruemykh Rastreniy – Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants. 2011; 43 (5): 425.

Chekalin MM, Tyshchenko VM, Balashov MS. Breeding and Genetics of some Crops: Textbook.Poltava; 2008. 368 p.

Mazilnikov GV, Khamula OP,FomaniukVA, Melkovska VI, Kucherenko OM. Evaluation of breeding material on winter hardiness and drought resistance in today's weather conditions. Naukovo-tekhnichnyi Bulleten. The V. M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat UAAS. Kyiv: Agrarna nauka. 2007; 6-7: 282-294.

Yuriev VYa. Methods of evaluation of breeding material. General Breeding and Seed Production of Field Crops.Moscow; 1958. P. 125-199.

Kirichenko FG. Determination of frost resistance of winter crops by method of freezing at wooden boxes. Methods of Determination of Frost Resistance and Winter Hardiness of Winter Crops.Moscow; 1969. P. 3-8.

Dospekhov BA. Methods of field experiments. Moscow: Agropromizdat; 1985. 351 p.

Pochinok KhN. Methods of Biochemical Analysis of Plants.Kiev: Naukova dumka; 1976. 334 p.

Kuperman FM. Plant Morphophysiology.Moscow: Vysshaya shkola; 1977. 287 p.

Guidelines on the use of morphophysiological method for evaluating winter hardiness and tolerance to the thaws of winter crops; ed. by Vasilenko II.Moscow; 1989. 27 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

Селекція зернових культур