Сучасні тенденції у сегментуванні посівних площ ячменю ярого за сортами вітчизняної та зарубіжної селекції у Вінницькій області

Автор(и)

  • А. А. Бабич-Побережна Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, Ukraine
  • М. С. Побережний Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, Ukraine

Ключові слова:

ячмінь ярий, сорти, площа посіву, Вінницька область, вітчизняна селекція, зарубіжна селекція

Анотація

Мета і задачі досліджень – визначити стан та тенденції у величині сегментів вітчизняних та зарубіжних сортів ячменю ярого як за їх кількістю, так і за площами посіву, а також виявити сорти ячменю ярого, які є лідерами за попитом на аграрному ринку Вінниччини, та їх оригінаторів, оцінити динаміку процесів, що відбуваються.

Матеріал і методика досліджень. Інформаційна база дослідження дані Державної інспекції сільського господарства у Вінницькій області. Досліджували сортовий склад ячменю ярого, зокрема посівні площі, як економічний показник, що комплексно характеризує поточний стан співвідношення попиту сільськогосподарських товаровиробників і пропозиції як на споживчому (товарне зерно ячменю ярого), так і на виробничому (насіннєвий матеріал) ринках. Використано системний підхід, економіко-статистичний метод, а також аналітичний, співставлення та експертних оцінок.

Результати. На ринку ячменю ярого у Вінницькій області спостерігалося зниження попиту на цю культуру і зменшення її площ. Зростаюча конкуренція зумовила зменшення кількості сортів що висіваються, на 16 найменувань, в тому числі вітчизняних - на 5, зарубіжних - на 11.

Сегмент вітчизняних сортів ячменю ярого в регіоні характеризувався великою кількістю сортів - в середньому за період дослідження 36 найменувань (69,2% від загальної кількості), які займали велику частку площ (75,5%). Сегмент зарубіжних сортів ячменю ярого складався з меншої кількості найменувань (16, або 30,8% загальної кількості), які займали меншу частину площ (24,5%).

Попит на сорти ячменю ярого вітчизняної селекції зменшився, площі під ними скоротилися на 17,2 тис. га. Площі під зарубіжними сортами скоротилися на 3,6 тис. га. Це зумовило зменшення частки вітчизняних сортів в загальних площах ячменю ярого (з 75,1 до 72,1%) проте збільшило посіви зарубіжних сортів (з 24,9 до 27,9%). Встановлено, що у Вінницькій області зменшення площ ячменю ярого відбулося переважно в сегменті вітчизняних сортів.

Висновки. У середньому за 4 роки (2011–2014) кон’юнктура ринку ячменю ярого у Вінницькій області характеризувалась більшим сегментом вітчизняних сортів (69,2% від загальної кількості сортів), який займав 75,5% площ культури в регіоні. Сегмент зарубіжних сортів становив 30,8% від кількості сортів і займав лише 24,5% площ.

У структурі сегмента вітчизняних ярих ячменів меншою була частка сортів ІКСГП НААН (7 сортів, або 13,4%), які висівали на площі 3,5 тис. га, або 5,8%; більшою була частка інших вітчизняних сортів (29 найменувань, або 55,8%), які займали 41,9 тис. га, або 69,7% площ.

Зростаюча конкуренція зумовила зменшення кількості сортів ячменю ярого на 16 найменувань, у тому числі вітчизняних сортів – на 5, зарубіжних – на 11. Таким чином, збільшилась частка вітчизняних сортів (з 64,1 до 75,0%) і зменшилася – зарубіжних (з 35,9 до 25,0%).

Динаміка розвитку ринку ячменю ярого Вінниччини характеризувалася зниженням попиту споживачів на нього, а відтак зменшенням посівних площ (з 73,9  до 53,1 тис. га, тобто на 20,8 тис. га, або на 28,1%), причому зменшився сегмент як вітчизняних сортів (на 17,2 тис. га, або 31,0%), так і зарубіжних (на 3,6 тис. га, або 19,6%). У структурі посівних площ відбулося незначне зменшення сегменту вітчизняних сортів (з 75,1 до 72,1%) і дещо збільшився сегмент зарубіжних сортів (з 24,9 до 27,9%).

Отже, за період дослідження (2011–2014) у Вінницькій області як за кількістю сортів, так і посівними площами ячменю ярого переважав сегмент вітчизняних сортів, меншим був сегмент зарубіжних ячменів. 

Посилання

Kоchmarskyi V, Gudzеnkо V, Vasylеnkо N. Spring barley varieties for the Forest-Steppe ofUkraine. Agrarnyi tyzhdеn. Ukraina – Agrarian Week. Ukraine. 2013; № 5-6(260): 12.

Gudzеnkо VM. Increase of genetic diversity for breeding of barley in the conditions of Central part of Forest-Steppe ofUkraine. Sеlеktsіia і Nasіnnytstvо – Plant Breeding and Seed Production. 2015; 107: 25-37.

Kоchmarskyi VS, Gudzеnkо VM, Vasylеnkо NV. Spring barley. Yielding capacity of varieties and their resistance to abiotic and biotic factors. Nasіnnytstvо – Seed Production. 2013; 3: 5-11.

Gudzеnkо VM. Productive and adaptive capacity of spring barley in the conditions of Right Bank Forest-Steppe ofUkraine. Naukovo-Tekhnichnyi Biuleten. The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS. Myronivka. 2012; 11-12: 247-277.

Kоchmarskyi VS, Gudzеnkо VM, Vasylеnkо NV. Spring barley breeding. The V.M. Rеmеslo Myrоnіvka Institute of Wheat ofNationalAcademyof Agrarian Sciences ofUkraine(1912-2012). Myrоnіvka; 2012. P. 398-429.

Babych-Poberezhna AA, Susha SK, Samokhval TP, Zadorozhna ІS, Voronetska ІS, Sprynchuk NA, Korniichuk GV, Kravchuk OO, Aleskerova YuV, Illich NS, Opanasenko GV, Poberezhnyi MS, Tkachuk DA. Transfer of Innovations of Institute of Feed Research and Agriculture of Podillia in Agriculture Industrial Complex. Monograph. Vіnnytsia: TОV Vydavnytstvо-drukarnia Dіlо; 2015. P 43-45, 255-259.

Babych-Poberezhna AA, Susha SK, Samokhval TP, Zadorozhna Іs, Voronetska Іs, Sprynchuk NA, Korniichuk GV, Kravchuk OO, Opanasenko GV, Illich NS, Poberezhnyi MS, Tkachuk DA. Marketing Review of the Market of Innovative Product of Institute of Feed Research and Agriculture of Podillia in system of transfer of innovations in Agriculture Industrial Complex. Monograph. Vіnnytsia: TОV Vydavnytstvо-drukarnia Dіlо; 2015. P. 41-44, 101-105.

Babych-Pоbеrеzhna AA, Susha SK, Zadorozhna IS, Sprynchuk NA, Illich NS, Opanasenko HV, Pоbеrеzhnyi MS. Marketing research of high technology product in system of transfer innovations in Agriculture Industrial Complex. Kоrmy і Kоrmоvyrоbnytstvо – Feeds and Feed Production. 2015; 80: 207-213.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-29

Номер

Розділ

Насінництво і насіннєзнавство