Фактори впливу на якість зерна та борошна нових сортів пшениці м’якої озимої. 5. Хлібопекарські властивості борошна

Автор(и)

  • I. V. Pravdziva Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • N. V. Vasylenko Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • N. P. Zamlila Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • H. B. Volohdina Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • O. V. Humeniuk Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • V. T. Koliuchyi Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201806-08

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, якість борошна, хлібопекарські властивості, фактор впливу, рік, генотип, попередник

Анотація

Мета. Дослідити вплив генотипу, умов року вирощування і попередника на хлібопекарські властивості борошна нових сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції (об’ємний вихід хліба, шпаристість м’якушу, загальну хлібопекарську оцінку) та визначити ступінь їх залежності від цих факторів. Методи. Дослідження проводили у 2012–2014 рр. на полях селекційної сівозміни Миронівського інституту пшениці (МІП). Попередник – сидеральний пар (гірчиця) і кукурудза на силос. Вивчали нові сорти пшениці м’якої озимої Грація миронівська (Еритроспермум 36802), МІП Вишиванка (Еритроспермум 54866), Трудівниця миронівська (Лютесценс 36921), МІП Дніпрянка (Лютесценс 37090) та Подолянка (стандарт). Хлібопекарські властивості борошна визначали за загальноприйнятими методиками. Статистичну обробку даних проводили методами описової статистики і дисперсійного аналізу трифакторного досліду. Роки досліджень характеризувались доволі контрастними погодними умовами. Результати. Встановлено, що на об’ємний вихід хліба нових сортів пшениці м’якої озимої суттєвий вплив мали як погодні умови року вирощування, так і особливості сорту. Показник шпаристості хліба найбільше змінювався під впливом умов року вирощування і менше, але достовірно істотно залежав від генотипу сорту. На формування загальної оцінки хліба значно впливав фактор року, але й генотипова обумовленість даної ознаки була дуже суттєвою. Вплив попередників на ці ознаки був незначним, але дещо вищим показник об’єму хліба отримали після сидерального пару. Дані дисперсійного аналізу вказують на більшу ступінь залежності хлібопекарських ознак якості борошна від умов вирощування, що підтверджено коефіцієнтами кореляції. Перезволожені умови 2014 р. сприяли підвищенню значень досліджуваних ознак. Висновки. Встановлено безперечний вплив на хлібопекарські властивості борошна фактору року, проте й генотип сорту суттєво впливав на шпаристість м’якуша, об’єм та загальну оцінку хліба пшениці м’якої озимої. Стабільно високими хлібопекарськими показниками впродовж усього періоду досліджень відзначався сорт МІП Дніпрянка.

Посилання

Ryabchenko, N. A., & Mikhaleva, Ye. N. (2007). Influence of winter wheat growing conditions on grain quality indices. Grain Storage and Processing, 10, 12–13. [in Russian]

Zhelezniakov, O., Palchuk, N., & Kirsanova, Н. (2015). Optimization of growing winter wheat. Proposition, 9, 48–51. [in Ukrainian]

Sozinov, A. A., & Zhemela, G. P. (1983). Improvement of grain quality of winter wheat and maize. Moscow: Kolos. [in Russian]

Kononiuk, L. M. (2004). Yield of wither wheat with different growing technologies under conditions of Forest Steppe. Collected Scientific Works of the Institute of Agriculture of UAAS, 1, 48–53. [in Ukrainian]

Pravdziva, I. V., Vasylenko, N. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 2. Characteristics of flour quality. Myronivka Bulletin, 3, 191–202. [in Ukrainian]. doi: 10.21498/2518-7910.0.2016.119452

Vasylenko, N. V., Pravdziva, I. V., Zamlila, N. P., Volohdina, H. B., & Koliuchyi, V. T. (2017). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 3. Flour strength and its components. Myronivka Bulletin, 4, 142–151. [in Ukrainian]

Kozlovskiy, A. (2004). Improvement of baking properties of flour. Bakery Products, 5, 20–21. [in Russian]

Bazalii, V. V. (2001). Character of display of quantitative traits of winter wheat depending on genotype and growing conditions. Bulletin of Sumy State Agrarian University, 5, 96–99. [in Ukrainian]

Koliuchyi, V. T., & Blokhin, M. I. (2007). Quality of wheat grain. In V. Т. Koliychyi, V. А. Vlasenko, & H. Yu. Borsuk (Eds.), Plant Breeding, Seed Production and Technologies of Grain Cereal Cultivation in the Forest-Steppe of Ukraine (pp. 258–311). Kyiv: Ahrarna nauka. [in Ukrainian]

Tikhonov, V. Ye., Zenkova, N. A., & Kondrashova, O. A. (2004). Role of indirect methods in the bakery estimation of grain of spring bread wheat. Grain Growing, 5, 20–23. [in Russian]

Rybalka, O. I., & Lytvynenko, M. A. (2009). New genetic aspects of improving of quality of wheat. News of Agrarian Sciences, 4, 35–39. [in Ukrainian]

Fedin, A. M. (Ed.). (1988). Methodology of State Variety Testing of Agricultural Crops. Moscow: N.p. [in Russian]

Honchar, O. M. (Ed.). (2000). Methodology of State Variety Testing of Agricultural Crops Methods of Determining Quality Indices of Crop Production. (Issue 7). Kyiv: Alefa. [in Ukrainian]

Tkachyk, S. O. (Ed.). (2015). Methodology of State Scientific and Technical Examination of Plant Varieties. Methods of Determining the Quality Indices of Crop Production. (4th ed., rev.). Vinnytsia: Nilan-LTD. [in Ukrainian]

Guidelines for Laboratory Works in Course "General Technologies of Food Industry". (2016). Ternopil: N.p. [in Ukrainian]

Little, T. M., & Hills, F. J. (1981). Agricultural Experimentation: Design and Analysis. (B. D. Kiryushin, Trans.). Moscow: Kolos. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-15

Номер

Розділ

Агроекологія, рослинництво