Фактори впливу на якість зерна та борошна нових сортів пшениці м’якої озимої. 3. «Сила» борошна та її складові

Автор(и)

  • N. V. Vasylenko Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • I. V. Pravdziva Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • N. P. Zamlila Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • H. B. Volohdina Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine
  • V. T. Koliuchyi Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31073/mvis201704-13

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, фактор впливу, погодні умови року, генотип, попередник, «сила» борошна, тісто, пружність, розтяжність, індекс еластичності

Анотація

Мета. Вивчити вплив генотипу, умов року і попередників на «силу» борошна та її складові у нових сортів пшениці м'якої озимої миронівської селекції. Методика. Дослідження проводили у 2012–2014 рр. на полях селекційної сівозміни МІП по попередниках сидеральний пар (гірчиця) і кукурудза на силос із сортами пшениці м’якої озимої головного конкурсного випробування лабораторії селекції озимої пшениці Грація Миронівська, МІП Вишиванка, МІП Дніпрянка, Трудівниця Миронівська (стандарт – сорт Подолянка). Показники якості борошна визначали за альвеографом, застосовуючи стандартні методики. Результати. Вплив на показник «сила борошна» (W) погодних умов року та генотипу був досить істотним (64 і 27 % відповідно), попередника – меншим (3 %). Усереднено високий рівень «сили» борошна за роками і попередниками формувався у сорту МІП Вишиванка (288 о. а.). На пружність тіста (Р) досліджуваних сортів істотно впливали умови року (82 %), генотип (15 %) і незначно – попередник (1 %). Високим значенням цього показника відзначалися сорти Грація Миронівська і МІП Дніпрянка (108 і 92 мм відповідно). Вплив генотипу, умов року і попередника на показник розтяжності тіста (L) був досить значним (35, 34 і 17% відповідно). Стабільністю показника L вирізнялися сорти Грація Миронівська і МІП Вишиванка. Достовірно істотний вплив на показник відношення P/L мали погодні умови року вирощування і фактор «генотип сорту» (49 і 42 % відповідно), менший, але все ж достовірний вплив – попередник (3 %). У досліджуваного набору сортів виявлено істотну залежність індексу еластичності тіста (Іе) від генотипу, умов року і попередника (58, 24 і 4 % відповідно). Упродовж трьох років за показником Іе стабільно вирізнявся сорт МІП Вишиванка. Висновки. Встановлено безумовний вплив на «силу» борошна та її складові умов року і достовірно суттєвий – генотипу сорту. Фактор «генотип сорту» максимально впливав на індекс еластичності тіста, показники пружності і розтяжності тіста, попередник – істотно на розтяжність тіста. За рівнем більшості досліджуваних технологічних показників якості борошна виділився сорт МІП Вишиванка, який за «силою» борошна належить до групи сильних пшениць і може бути джерелом даної ознаки.

Посилання

Kirian, V. M. (2010). Estimation of initial material of winter wheat on the basis of grain quality. Visnyk Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii [Bulletin of Poltava State Agrarian Academy], 2, 35–40. [in Ukrainian]

Tymchuk, V. M., Tsekhmeistruk, M. H, Matviets, V. H., & Yehorova, N. Yu. (2014). Grain complex of Ukraine: the state and prospects. Propozytsia [Proposition], 3, 29–31. [in Ukrainian]

Sozinov, A. A., & Kozlov, V. G. (1970). Povyshenie kachestva zerna ozimykh pshenits [Improvement of Winter Wheat Grain Quality]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Usova, Z. V., & Panchenko, I. A. (2010). The level of grain quality indices of winter wheat as a result of interaction of subunits of high molecular weight glutenins. Selektsiia i Nasinnytstvo [Plant Breeding and Seed Production]; 98, 153–161. [in Ukrainian]

Vasylenko, N. V., Pravdziva, I. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 1. Physical characteristics of grain quality. Myronivka Bulletin, 2, 214–225. [in Ukrainian]. doi: https://doi.org/10.21498/2518-7910.0.2016.119569

Pravdziva, I. V., Vasylenko, N. V., Volohdina, H. B., Zamlila, N. P., & Koliuchyi, V. T. (2016). Factors influencing on grain and flour quality of new varieties of bread winter wheat. 2. Characteristics of flour quality. Myronivka Bulletin, 3, 191–202. [in Ukrainian]. doi: https://doi.org/10.21498/2518-7910.0.2016.119452

Fedin, A. M. (1988). Metodika gosudarstvennogo sortoispytaniya sel’skokhozyaystvennykh kul’tur [Methodology of State Strain Testing of Crops]. Moscow: N.p. [in Russian]

Otsenka kachestva zerna [Evaluation of Grain Quality]. (1987). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

Little, T. M., & Hills, F. J. (1981). Sel’skokhozyaystvennoe opytnoe delo. Planirovanie i analiz [Agricultural Experimentation: Design and Analysis]. (B. D. Kiryushin, Trans.). Moscow: Kolos. [in Russian]

Rybalka, O. I. (2011). Technological specialization of wheat varieties according to the quality of the final product. In Yakist pshenytsi ta yii polipshennia [Wheat Quality and its Improvement]. (pp. 381–447). Kyiv: Lohos. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-15

Номер

Розділ

Технології вирощування