Реакція перспективних ліній пшениці озимої на умови вирощування

Автор(и)

  • О. А. Демидов Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • Г. Б. Вологдіна Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • Н. П. Замліла Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • В. Т. Колючий Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, урожайність, погодні умови, строк сівби, попередник, якість зерна

Анотація

Мета. Вивчити вплив окремих елементів технології вирощування пшениці озимої (попередники, строки сівби) на врожайність і якість зерна перспективних ліній Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла (МІП).

Матеріал і методика. Дослідження проводили у 2011-2013 рр. у польовому трифакторному досліді на полях селекційної сівозміни МІП по попередниках сидеральний пар (гірчиця) і кукурудза молочно-воскової стиглості. Об'єктом досліджень були 5 ліній пшениці м'якої озимої головного конкурсного випробування відділу селекції зернових культур, що висівали у три строки: 15 і 25 вересня, 5 жовтня. Погодні умови за роки досліджень суттєво різнилися, що дало можливість об'єктивно оцінити матеріал.

Результати. За даними трирічних досліджень встановлено, що вплив погодних умов на рівень врожайності було досить істотним і більшою мірою залежав від гідротермічного режиму протягом весняно-літнього сезону. Найбільшу продуктивність в цілому по досліду формували лінії Лютесценс 54739 і Еритроспермум 36802. В умовах зміни клімату сидеральний пар залишається найкращим і надійним попередником для озимої пшениці і забезпечує вищий урожай крупного, склоподібного зерна з максимальним вмістом білка і клейковини, високим показником сили борошна. В умовах Лісостепу України посів пшениці озимої в період з 25 вересня по 5 жовтня забезпечує максимальний прояв генетичного потенціалу продуктивності сучасних сортів.

Висновки. За результатами трирічного вивчення встановлено, що оптимальним строком посіву озимої пшениці є період з середини третьої декади вересня до середини першої декади жовтня. Незалежно від умов року і попередника за пізнього строку посіву (5 жовтня) формується зерно з високими показниками якості. Лінії Еритроспермум 36802 і Лютесценс 54739 менше реагували на строк посіву, зберігаючи при цьому високий рівень врожайності. В даний час лінія Лютесценс 54739 проходить державне сортовипробування України (третій рік) як сорт Господиня миронівська. Лінія Еритроспермум 36802 передана на ДСВ в 2016 р. під назвою Грація миронівська.

Посилання

Morgun VV. Kiriziy DA, Prospects and modern strategies of wheat physiological traits improvement for productivity rising. Fiziologiya i Biokhimiya Kulturnykh Rasteniy – Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants. 2012; 44(6): 463-483.

Sokolovska-Sergiienko OG, Kirizii DA. The intensity of photosynthesis and activity of antioxidant enzymes of winter wheat leafs by different nutrition conditions. Fiziologiya i Biokhimiya Kulturnykh Rasteniy – Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants. 2013; 45(3): 206-212.

Kirizii DA, Lisnevych LO, Pochynok VM. Productivity and features of reutilization of nitrogen in contrasting by grain quality winter wheat plants of different genotypes. Fiziologiya i Biokhimiya Kulturnykh Rasteniy – Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants. 2008; 40(1): 23-31.

Riabchenko NA, Mikhaleva EN. Influence of winter wheat growing conditions on grain quality indices. Khranenie i Pererabotka Zerna – Grain Storage and Processing. 2007; 10: 12-13.

Rybalka OI, Sokolov VM, Chervonis MV, Parfentiev MG, Toporash IG. Winter wheat grain quality in 2006. Khranenie i Pererabotka Zerna – Grain Storage and Processing. 2006; 8 (86): 16-20.

Lytvynenko MA. Role of variety as a factor of grain production of bread winter wheat. Nasinnytstvo – Seed Production. 2015; 5-6: 10-13.

Kolpakova OS. Winter wheat in the south conditions. Agronom – Agronomist. 2014; 2: 84-86.

Tymchuk VM, Tsekhmeistruk MG, Matviiets VG, Yegorova NYu. Grain complex ofUkraine: state and prospects. Agrarnyi Tyzhden. Ukraina – Agrarian Week.Ukraine. 2014; 5/6: 28-31.

Zhemela GP. Grain quality, its variability and heredity depending on the selection of parental pairs in the winter wheat breeding process. Zbirnyk Naukovykh Prats ofUmanStateAgrarianUniversity: by Materials of International Scientific Conference devoted to the 70th anniversary of Professor I.P. Chuchmii. Uman; 2005. P. 89-93.

Sandukhadze BI, Zhuravleva EV. Stability and adaptability of winter wheat varieties bred at NIISKh TsRNZ. Vestnik RASKhN – Bulletin of theRussianAcademyof Agricultural Sciences. 2008; 1: 41-43.

Meleshkina EP. Modern requirements to the grain and flour quality and significance of its evaluation in market conditions. Khranenie i Pererabotka Zerna – Grain Storage and Processing. 2007; 11 (101): 16-19.

Zhelezniakov O, Palchuk N, Kyrsanova G. Optimization of winter wheat growing. 2015; 9: 48-51.

Romanenko OL, Konova SR, Solodushko MM, Balioshenko SV. Soil moisture content and productivity of differently-aged winter wheat plants in the Southern Steppe. Bulletin of the Center for Science Provision of Agribusiness in the Kharkiv Region. 2015; 18: 87-96.

Dospekhov BA. Methods of field experiments (with the fundamentals of statistical processing of the results of research). Moscow: Agropromizdat; 1985. 351 p.

Methods of State Strain Testing of Plant Varieties for Suitability for Dissemination inUkraine: General part. Right Protection on Plant Varieties: Official Bulletin. Chief Ed. Volkodav VV. Kyiv: Alefa. 2003; 1 (3): 106 p.

Petrenko V. Scientists for farmers. Agrarnyi Tyzhden. Ukraina – Agrarian Week.Ukraine. 2013; 23-24 (269): 6-7.

Matsuki J, Yasui T, Kohyama K, Sasaki T. Effect of environmental temperature on structure and gelatinization properties of wheat starch. Cereal Chem. 2003; 80(4): 476-480.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

Технології вирощування