Фактори впливу на якість зерна та борошна нових сортів пшениці м’якої озимої<br> 1. Фізичні показники якості зерна

Автор(и)

  • Н. В. Василенко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • І. В. Правдзіва Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • Г. Б. Вологдіна Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • Н. П. Замліла Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine
  • В. Т. Колючий Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Ukraine

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, фактор впливу, рік, сорт, попередник, якість зерна, фізичні показники

Анотація

Мета. Вивчити вплив генотипу, умов року і попередників на фізичні показники якості зерна нових сортів пшениці м'якої озимої миронівської селекції, які проходять державне сортовипробування.

Методика. Дослідження проводили у 2012-2014 рр. на полях селекційного сівозміни МІП по попередникам сидеральний пар (гірчиця) і кукурудза на силос. Об'єкт дослідження - сорти пшениці озимої головного конкурсного сортовипробування відділу селекції зернових культур Грація миронівська, МІП Вишиванка, МІП Дніпрянка, Трудівниця миронівська. Стандарт – сорт Подолянка.

Результати. Вплив погодних умов року і генотипу на масу 1000 зерен був досить істотним (41 і 36% відповідно). Вплив попередника був меншим (7%), але також істотним (p≤0,05).

Найбільш високу масу 1000 зерен формував сорт Грація миронівська.

Показник натури зерна у даного набору сортів істотно змінювався в залежності від фактора року (57%), несуттєво – від генотипу і попередника. Найвищий показник натури зерна відзначений у сорту Трудівниця миронівська (820 г/л).

На склоподібність зерна нових сортів істотно впливали умови року (51%), попередники (28%), незначно (5%), але достовірно (p≤0,05) – генотип. Усі сорти за цим показником належали до групи сильних пшениць.

Висновки. Достовірно значним був вплив фактора року на всі показники. Генотип сорту достовірно впливав на масу 1000 зерен і склоподібність, а попередник – тільки на склоподібність зерна. Сорти МІП Вишиванка, Трудівниця миронівська, Грація миронівська і МІП Дніпрянка за показниками якості зерна відносяться до цінних і сильних пшениць.

Посилання

Vasilyeva AM. Variety as factor of increase yield capacity of winter wheat. Ways of solving problems on increasing the adaptability, productivity and quality of grain and fodder crops: Materials of International scientific and practice conference dedicated to the 100th anniversary of the Samara Research Institute of Agriculture nd. a. N.M. Tulaykov and to the 70th anniversary of the Volga Region Research Institute of Selection and Seed-growing nd. a. P.N. Konstantinov. Samara; 2003. P. 77-78.

Askhadullin DF. Retrospective evaluation of winter wheat varieties of different breeding periods in conditions ofCenterofNon-Chernozemzone: Thesis for Candidate Sci. (Agriculture): 06.01.05. Research Institute of Agriculture on Central Regions of Russian Non-Chernozem Zone. Nemchinovka; 2006. 134 p.

Lytvynenko MA. Correction of model of bread winter wheat variety of universal type for conditions of south ofUkrainedue to climate changes. Zbirnyk Naukovykh Prats ofBilaTserkvaStateAgrarianUniversity. Bila Tserkva. 2008; 52: 18-26.

Kirizii DA, Lisnevych LO, Pochynok VM. Productivity and features of reutilization of nitrogen in contrasting by grain quality winter wheat plants of different genotypes. Fiziologiya i Biokhimiya Kultiviruemykh Rastreniy – Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants. 2008; 40(1): 23-31.

Tymchuk VM, Tsekhmestruk MG, Matviiets VG, Yegorova NYu. Grain complex ofUkraine: state and prospects. Agrarnyi Tyzhden. Ukraina – Agrarian Week.Ukraine. 2014; 5/6: 28-31.

Lykhochvor VV. Waysto improve grain quality of winter wheat in conditions of Forest-Steppe ofWestern Ukraine. Visnyk ofLvivStateAgrarianUniversity. 2001; 5: 170-177.

Koliuchyi VT, Chebakov MP, Vlasenko VA. Characteristics of wheat varieties. Cereal Breeding, Seed Production, and Cropping Practices in Forest-Steppe ofUkraine. Kyiv: Agrarna Nauka; 2007. P. 324-327.

Zhelezniakov O, Palchuk N, Kyrsanova G. Optimization of growing winter wheat. Propozytsiia. 2015; 9: 48-51.

Zhemela GP. Fertilizers, Yield and Grain Quality. Kyiv: Urozhai; 1991. 135 p.

Remeslo VN, Sozinov AA. The Problem of Improving Grain Quality.Moscow: Kolos; 1977. 304 p.

Lytvynenko MA. Role of variety as a factor of grain production of bread winter wheat. Nasinnytstvo – Seed Production. 2015; 5-6: 10-13.

Zhemela GP. Grain quality, its variability and heredity depending on the selection of parental pairs in the winter wheat breeding process. Zbirnyk Naukovykh Prats ofUmanStateAgrarianUniversity: by Materials of International Scientific Conference devoted to the 70th anniversary of professor I.P. Chuchmii. Uman; 2005. P. 89-93.

Yarchuk II, Sakharov VD. Effect of sowing terms, predecessors, and nutrition conditions on grain quality of winter wheat. Agrokhimiia i gruntoznavstvo – Agrochemistry and Soil Science. 2002; 63: P. 75-77.

Kudria SI, Klochko MK, Kudria NK. Availability of moisture and yield capacity of winter wheat depending on predecessor. Visnyk Agrarnoi Nauky – News of Agrarian Science. 2007; 11: 23-26.

Yermolaiev MM, Tovstenko MP. Yielding capacity of crops depending on predecessors in the left-bankForest-Steppe. Zbirnyk Naukovykh Prats of NSC "InstituteofAgricultureof UAAS." 2008; 1: 40-43.

Fedin AM. Methodology of State Strain Testing of Crops.Moscow; 1988. 122 p.

UkraineStateStandard 3768: 2010. Wheat. Specifications. Edition official. Kyiv: Derzhspozhyvstandart; 2010. 26 p.

Little TM, Hills FJ. Agricultural Experimentation: Design and Analysis; tranl. from English by B.D. Kiryushin.Moscow: Kolos; 1981. 320 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

Технології вирощування